11 Haziran 2007

Pierre Loti

Bu yıl itibariyle ilk seferi Deli Doğu sayesinde olmak üzere sonunda gidebildiğim ve pek beğendiğim Pierre Loti`nin isim sahibinin hikayesi lise grubunda denk gelince hemen paylaşayım istedim:
Pierre Loti' nin Aziyade'sinde Osmanlı Başkentine Tarihsel Bir Bakış

Loti, Aziyade'nin ilk satırlannda, 16 Mayıs 1876 gunu, Selanik Limanında
halkın onunde asılan altı Muslumandan soz eder. Idamların gerekcesine iliskin hicbir sey soylemez. Halk arasında "Kız Vakası" ya da "Selanik Vakası" olarak bilinen olay, Musluman olmak isteyen bir Bulgar genç kızın, zorla Rumlar ve Bulgarlar tarafından
Amerikan Konsolosluguna kacırılmasıyla patlak verir. Sayıları bes bini bulan bir grup Musluman ayaklanır, olaylan yatıstırmak icin gelen Fransız Konsolosu Moulin'i ve Alman Konsolosu Abbott'u linç ederler. Olaylara karıstıgı iddia edilen bu altı kisi, Batılı ulkelerin ısrarı uzerine asılır. Loti, Osmanlı Devleti'nin siyasi ve sosyal yapısını gozler onune sererken, donemin Tarihsel olaylarına bir Batılıdan cok, Musluman halktan biriymis gibi bakar. Rusya'nın Bab-} Ali'ye yaptıgı baskılara, bagımsız bir Sırbistan ve Bulgaristan kurma projelerine dikkati ceker. Tarihte Istanbul veya Tersane Konferansı diye anılan (28 Aralık 1876-20 Ocak 1877) bu uluslararası konferans oncesi, Loti Rusya'nın Balkanlardaki ayaklanmaları kıskırtmasını elestirir. Nihayet 93 Harbi olarak bildigimiz 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'nın patlak vermesiyle, Osmanlı Devleti'nin bir cok cephede verdigi savası yitirmesine Loti oyle uzulur ki, Fransız kimligini basından beri gizleyen roman kahramanı, Osmanlı Devleti hizmetine girmiş bir Ingiliz subayı olarak Kars Cephesi'ne gider. Ruslara karsı savaşır. Istanbul'da yayınlanan Ceride-i Havadis gazetesinde, son Kars Savasıında olenler arasında Arif Efendi adıyla savaşa girmiş bir genç Ingiliz subayına da rastlandıgı yazılır. Roman bu gazete haberiyle son bulur. Edebiyat tarihi, sevdigi kadının ulkesi ugruna olen yeni bir kahramanla tanışır.
(Doç.Dr. Galip BALDIRAN ‘den alıntıdır.)
Gidip görülesi hatta kahvaltı edilesi bir yer, manzarası şahane, herkese ısrarla tavsiye ederim. 2 kere gidip ikisinde de fotoğraf çekilmeyişimize(sanki teleferik civarı çekilmiştik ama bulamadım) anlam veremiyor ve malesef bu güzelliği bize ait olmayan aşağıdaki fotoğraf ile paylaşmak istiyorum:



Fotoğrafın asıl kaynağı ...

Fotoğraf için bir de şu sitedeki 360°`lik fotoğrafları öneririm.

Hiç yorum yok: