3 Aralık 2006

AIGLX Denen Görsel Şölen


8 ay önce ilk defa XGL kavramı ile tanıştığımda "yav bu linux sunucu tarafında iyi hoş da masaüstünde pek bir zayıf, ekiekieki" şeklindeki manasız ve gereksiz yorumların tam anlamıyla yok olmaya mahkum olduğunu görerek için için sevinmiştim. Şimdi ise AIGLX ile XGL` e benzer bir şekilde (ama bence kesinlikle çok daha iyi çalışıyor) hadiseye devam ediyoruz.

İşlevsellik her daim ön plandadır ancak yılların masaüstü kavramını "yav biz bu masaüstünü neden OpenGL destekli olaraktan ekran kartına sırtımızı dayayıp da yapmıyoruz" şeklinde harika bir fikirle yerinden sarsan bir güzelliğe de hayır demem beklenemez sanırım.

Peki nedir bu AIGLX denen hadise konusuna dönersek eğer AIGLX, Accelerated Indirect GLX`in (Hızlandırılmış Dolaylı GLX) kısaltımışı olup X.org ve Fedora Core toplulukları tarafından hayata geçirilmiş bir projedir. Açık kaynak olduğunu söylememe gerek yok heralde.

Hadise tam anlamıyla görsel bir şölen, "aiglx" diye arattığınızda tonla görsel ile karşılacağınız aşikar.

Gelelim bu yazıyı asıl yazma amacıma. Olay artık çok kolay olmuş, birkaç paket yüklercesine 10 dk içinde akarcasına yapabileceğimiz bir şey haline gelmiş. Bu hem ubuntu için hem de ulusal dağıtımımız canımız kanımız Pardus için geçerli. Yapılacaklar gayet basit. Ubuntu için öncelikle bu belgeyi ardından bu belgeyi okuyup aynen tatbik etmeniz yeterli. Pardus tarafında biraz daha kolay sanki işlem, bu belgeyi okumanız yeterli. Ayrıca Beryl+AIGLX`in Ubuntu` ya kıyasla çok daha akıcı bir şekilde çalıştığını belirtmek isterim. Ha yok ben bu konulara çok alakasızım ya da bil muh olduk ama hala tırsıyorum(nedensiz yere) linux kurmaya diyenlerdenseniz ama yine de bunları denemek istiyorum diyorsanız Sabayon Linux diye bir hadise var onun CD ya da DVD` sini indirerek mevcut sisteme hiç dokunmadan denemeler yapabilirsiniz ama bende pek verimli çalışmadığını belirtmek isterim, hatta sanırım hiç çalışmamıştı.


Sonuç olarak 3.5 yıllık olan ve pentium M 1.3Ghz, 768MB Ram(çok fazla önemi yok) ve sadece 32MBlık Ati Radeon Mobility7500 özelliklerindeki dizüstü makinemde bile böyle bir masaüstü görüntüsüne kavuşmak insanın gerçekten hoşuna gidiyor, şiddetle tavsiye ederim(Hiç alakanız yoksa bile Sabayon`u deneyebilirsiniz en azından)

Hiç yorum yok: