3 Haziran 2007

MS Öldü

Bu iddialı başlık bana ait değil. Tavsiye üzerine takip etmeye başladığım coddinghorror`daki bir yazıdan ulaştığım başka bir yazının başlığı kendisi. Yazarı ise Paul Graham. Vakti zamanında şu andaki Yahoo Store`un aslı olan ViaWeb`i yapmış ve bunu Yahoo`ya 49.6 Milyon$`a satmış bir kişi, lisp sever.

Yazıda Microsoft`un yazılım dünyasına 80`lerden başlayarak 20 yıl boyunca gölge ettiğinden, daha öncesinde ise bunu IBM`in yaptığından ve firmaların bu süre boyunca Microsoft`tan çekindiğinden bahsediliyor, ancak 2001`den başlayarak bu olayın değiştiği, firmaların artık MS`ten çekinmediği ve 2005 yılına gelindiğinde ise MS`in öldüğü belirtiliyor.

MS`i öldürenlerin başında tahmin etmenin pek de zor olmadığı bir isim var: Google.

Bu silsileyi başlatan ilk neden ise Gmail`i 2005`te devreye sokan google`ın, arama yapmanın da ötesine geçebileceğini göstererek MS`in önüne geçmesi olarak değerlendiriliyor.

2. neden ise Google`ın Ajax`ı kullanarak Internet tabanlı yazılımların nelere kadir olabileceğini göstermesiymiş. Bu olay masaüstü uygulamalarının bittiğinin kanıtıymış. Burada asıl ilginç olan nokta ise Ajax`ın "x"inin Ms`in Outlook için geliştiridiği bir teknoloji olan XMLHttpRequest`ten gelmesi. Ama adamlar bunun önemini kavrayamamış, şimdi kafalarını nerelere vuruyorlardır acaba? Burdaki diğer bir önemli nokta ise Ajax`ın diğer kritik bileşeni olan javascript`in açık kaynak dünyası tarafından kütüphanelerle beslenmesi olarak belirtiliyor.

3. neden olarak ise genişbant internetin yaygınlaşması ve bu sayede sunucuya giden yol genişledikçe masaüstüne gereksinimin azalması olarak yer almış.

Tabuta çakılan son çivinin ise Mac OS X ile tekrar yoktan var olan Apple`dan geldiği anlatılmış.

Hiç yorum yok: