5 Aralık 2007

Rube Goldberg Makinesi



Yukarıdaki tipteki hadiselere, bir de domino taşları ile yapılan şu tipteki hadiselere oldum olası hayran kalmışımdır. Tabi hep bir tane de ben yapayım demiş olsam da henüz kısmet olmadı. İş görüşmelerinde bana en itici gelen sorulardan olan "kendinizi 5 yıl sonra nerde görüyorsunuz?" sorusuna "evimde rube goldberg makinesi yaparken görüyorum kendimi" şeklinde bir cevap vermem oldukça olası geliyor.

Bu tip makinelere neden rube goldberg makinesi dendiğini ise wikipedia şu şekilde açıklamış: 1883-1970 yılları arasında yaşamış Reuben Garret L. Goldberg isimli bir şahıs Berkeley'de mühendislik eğitimi almasına rağmen asıl sevdiği iş olan karikatüristlik olarak benimsemiş asıl mesleğini. Rube Goldberg Makineleri olarak geçen çizimleri ile ün kazanmış. Rube Goldberg Makinesi ise "basit bir işi yapmak için aşırı karmaşık bir yapıya sahip olan makine" anlamına geliyormuş.

Yine wikipedia'daki makalede bu tip makinelerin değişik ülkelerde aldığı isimlerden bahsedilmiş. Bizdeki karşılığının "Zihni Sinir Proceleri" olarak geçtiği belirtilmiş.

Bu konudaki bir diğer aşmış örnek ise 2003'te çekilmiş olan Cog. Honda, Accord modeli için çektiği reklam filminde hemen hemen hiç bilgisayar destekli görüntü kullanmamış. Tam 606 denemenin ardından gelen başarı 6-7 ay gibi bir süreye ve milyon dolarlara mal olmuş. Reklam ve kamera arkası için...

Honda'nın reklamı ararken otomobil dünyasındaki en iyi 10 reklamın sıralandığı bir site denk geldi, çoğu pek hoşuma gitmedi, bir tek opel corsa'lar ile saklambaç oynananı beğendim. Bu listeye girmemesine şaşırdığım bir peugeot 206 reklamı var ki bulursam ekleyeceğim, köşeden görünen 206'yı daha uzun süre izlemek isteyen eleman evinin içinde önüne bakmaksızın araba ile paralel bir şekilde koşup duvara giriyordu :)

Hiç yorum yok: