25 Mart 2008

Youtube'a Nasıl Erişilir

Malumunuz saçma sapan bir bilgi teknolojileri siyasetimiz var(belki de yok). İnternet gibi bir nimetin en büyük yapıtaşlarından olan youtube'u artık ne bilmeyen ne de kullanmayanın kalmadığı günümüzde sorunların çözümünde yasak koymak gibi mantık dışı bir yöntem izlememiz hayli ilginç ve düşündürücü... İnternete bakış açımızı Akgül Hoca çok iyi dile getirmiş:
Türkiyede Bilgi Toplumuna geçiş için oluşturulan dairede sadece 12 uzman görev yaparken, 5156 sayili Internet-Sansür yasasının uygulanması için kurulan Sansür Dairesinde 93 kişinin çalıştığını biliyor musunuz?


Bence unutulan bir şey var, o da internetin doğası gereği "özgür" olması gerektiği. Bu özgürlük bize youtube'a ip tabanlı yasak gelse bile yine de ulaşmanın yolunu sağlıyor.

Bu bilgiye sdn sayesinde ulaştım. Önce onların görsel olarak anlattığının ufak bir özetini verip bir de eklenti de bulunmak isterim. Anlatacaklarım elbette firefox için olacak ;)
  1. Araçlar->Seçenekler->Gelişmiş->Ağ->Ayarlar yolunu izliyoruz
  2. "El ile vekil(proxy) ayarla"nın altındaki HTTP alanına şu siteden bulduğumuz bir ip'yi(mesela 83.168.236.15) yazıp port olarak da yine aynı yerden aldığımız sayıyı (80) yazıyoruz.
İşte bu kadar. Artık deneyebilirsiniz...

Burda karşımıza 1-2 sorun çıkıyor. Öncelikle bazı sunucular her daim çalışır olmayabiliyor veya her an tam verimle çalışmayıp inanılmaz yavaş olabiliyor. Bunun için proxy4free'deki listelere bakmak gerekiyor. Kişisel önerim Japon sunucularını kullanmanız. Diğer bir sorun ise kullandığınız sunucuya göre Google gibi nerden bağlandığınıza bakarak o dilde açılmaya çalışan sitelerde çıkabiliyor. Çözümüyse gayet kolay, biraz evvelki ayar penceresine tekrar gelip "proxy kullanma" seçeneğini seçtiğinizde her şey eski haline dönecektir.

Bir de eklentim olacak demiştim, işte eklentim. Foxyproxy'nin kullanımını da bir dahaki yazıda aktarırım artık :D

Sonradan gelen düzeltme: Foxyproxy'i anlatacağım demiştim ama daha kullanışlı bir eklenti bulunca vazgeçtim. Switchproxy'nin kullanımı için...

2 yorum:

İnci Üsküplü dedi ki...

Bizim politikamızı en iyi açıklayan şey sanırsam devekuşu. Biz kafamızı gömelim, kimseyi görmeyelim. Üstelik görünmediğimizi, hakkımızda konşulmadığını sanalım.

volkan dedi ki...

Durumumuz aynen öyle, güzel benzetme