30 Nisan 2006

Bir Yelkenlimiz Eksikti


Son birkaç yıldır genel geçer felsefem haline getirdiğim "yapmadık bir şey kalmasın hulen bu dünyada "** düşüncesinin izinde yeni bir hadiseye bulaştım: Yelkenli.

29 Nisan Cmt saat 10:00 civarında Kalamış Marina`da başladı macera. Düğümleri öğrenmekle başladık işe. An itibariyle 4 düğüm biliyorum ama isimlerini direk unutmuşum. Sonra tekne ile ilgili genel bilgiler aldık. Baş, kıç, sancak, iskele, omuzluk, salma, tonoz, genova yelken, ana yelken gibi tekne ile ilgili kısımları öğrendik. Apaz, orsa, pupa gibi rüzgarın yelkenliye göre esiş şekillerini ve özelliklerini öğrendik. Bazı kısımları ilginçti, mesela şahsım adına rüzgarın arkadan esmesinin kötü bir şey olacağı aklımın ucundan geçmezdi. Buna pupa deniyormuş ve hiç sevilmiyormuş, en iyi rüzgar apazdan alınanmış. Salma da çok önemli bir hadiseymişki yelkenlinin asıl olayıymış cidden. Buraya kadarki eğitim kağıt üstündeydi, asıl macera denize açılınca başladı haliyle. Eğitmenin dümene geç demesiyle "aha macera başlıyor dedim" ama yanılmışım, benim dümende olduğum sırada rüzgar nerdeyse yok denecek kadar azdı. Ama yine de olayın araba gibi olmadıgını söylemek gerek, oyle duz tutayım düz gitsin yok, anında yöneliyor bir tarafa. Neyse 10 dk sonra rüzgarın sağlam estiği yerlere denk geldikki asıl eğlence o zaman başladı. Rüzgarı pruvadan alırken hocanın "tramolaaaa!!!!" diye bağırmasıyla tekne deli gibi bir yandan bir yana yatarken ana yelkenin kafanın hemen üstünden geçmesi, genova yelkenin bir taraftan serbest bırakılıp diğer taraftan aynı hızla çekilmesi harika bir heyecan yaratıyor insanda.

Dönüş yolunda acemi olduğumuzu gösterdik ve bir yelkeni 8 kişi toplayamadık, hakkaten rezaletti. Bir de iskeleye yanaşmamız vardı ki hakkaten komediydi. İskeledeki görevli bizim elemanlara ip atıp "voltala, voltala" diye bağırdı ama bizimkilerden pek bir tepki göremedi, e nerden bilsin garipler "voltala" nin ipi sar demek olduğunu.

Bu arada yelkenlimiz 12 mt uzunluğunda bana göre küçük hocaya göre normalden büyük bir yelkenli.

"Macerayı seven adam" modu aktif bu aralar, hayırlısı.

Hiç yorum yok: